vrijdag 13 januari 2012

Bewondering PvdA voor troepen Kunduz, maar blijft tegen uitzending missie Afghanistan

PvdA-leider Job Cohen heeft na een bezoek met andere fractieleiders aan de politiemissie in Kunduz gezegd dat hij bewondering heeft voor het werk van de manschappen, maar dat hij tegen de uitzending van de missie naar Afghanistan blijft.

Dat heeft Cohen vrijdag aan de NOS laten weten. Hij liet zich nog steeds kritisch uit over de uitzending van de politietrainingsmissie naar Afghanistan.

Bij terugkomst van een reis naar het land met andere fractievoorzitters zei hij dat hij van mening is dat het voor hem nog steeds de vraag is of het allemaal de moeite waard is.

Cohen heeft grote bewondering voor het werk dat de Nederlanders in Afghanistan verrichten, maar hij is nog steeds tegen de missie.

De PvdA verwoordde vorig jaar de kern van de reden waarom de missie niet wordt gesteund. De partij gelooft niet in de NAVO-strategie. Daarmee verschilt de partij van mening met het kabinet.

“Als je uitgangspunt is dat je niet denkt dat deze strategie nog kan bijdragen aan een vreedzame uitkomst in Afghanistan, kan je deze missie niet steunen”, zo zei PvdA-Kamerlid Frans Timmermans.

Hij was van mening dat al de voorwaarden die worden gesteld onnavolgbaar zijn. “Daarmee kom je in het gerommel van die zogenaamde extra condities terecht.”

Fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer hebben afgelopen week de politiemissie in Afghanistan bezocht. Ze wilden een kijkje nemen hoe de missie loopt en hoe de Nederlanders werken.

Ze brachten een bezoek aan Mazar-e-Sharif, Kunduz en de hoofdstad Kabul en hadden daar onder meer een ontmoeting met president Hamid Karzai.



Zie ook:
Mening PvdA: "Wij geloven niet in deze NAVO-strategie"
D66-fractievoorzitter Pechtold positief over missie Kunduz
GroenLinks-fractieleider Sap enthousiast over politiemissie
Fractievoorzitters bezoeken missie Afghanistan